WP 3-6 Support methods for elderly persons

Support methods towards helping elderly maintain an adequate dietary intake

Prototypes to support elderly persons

Aging is associated with a decrease of appetite making older people more susceptible to malnutrition (Morley 2012). Various strategies are available to improve dietary intake (Volkert 2013). One innovative new strategy might be the use of novel technical devices enticing old people to eat sufficient food by sending positive signals before, during or after meals.

References:

  1. Morley JE. Undernutrition in older adults. Fam Pract 2012; 29: i89-i93
  2. Volkert D. Malnutrition in older adults - Urgent need for action: A plea for improving the nutritional situation of older adults. Gerontology 2013; 59: 328-33

In this project, we will design, develop and evaluate prototypical novel devices that entice old people into eating sufficient nutritious food and support care-givers to improve the care-experience. In an iterative user-centered approach, we will build and evaluate prototypes to aid old people maintain an adequate diet. Sensor information from these gadgets will be collected and represented in adequate form to care-givers (e.g. nurses, family members). Thus care-givers can catch up on events or engage into conversations about recent events

Objectives:

  1. Identification of stimulants that old people are capable of perceiving well and to which they respond positively.
  2. Development of new stimulants that can be used to motivate old people to eat.

Coordinating Investigator

Prof. Gudrun Klinker, Ph.D.

Technische Universität München
Fakultät für Informatik
Forschungsgruppe Augmented Reality (FAR)

Tel.:    +49 (0) 89 289 18215
Email: klinker[at]in.tum.de

Co-Investigators

Prof. Dr. Dorothee Volkert

Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg
Institut für Biomedizin des Alterns

Tel.:    +49 (0)911 5302 96168
Email: dorothee.volkert[at]fau.de

Prof. Dr. Frieder R. Lang

Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg
Institut für Psychogerontologie (IPG)

Tel.: +49 911 5302-96100
Email: frieder.lang[at]fau.de 

Prof. Dr. Helmut Krcmar

Technische Universität München
Fakultät für Informatik
Informations Systems (IS)

Tel.:    +49 (0) 89 289 18215
Email: krcmar@in.tum.de

Dr. Markus Böhm

Technische Universität München
Fakultät für Informatik
Informations Systems (IS)

Tel.:    +49 (0) 89 289 18215
Email: markus.boehm@in.tum.de

Angela Ott

Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg
Institut für Biomedizin des Alterns

Tel:    +49 (0)911 5302 96160
Email: angela.ott@fau.de

David A. Plecher

Technische Universität München
Fakultät für Informatik
Forschungsgruppe Augmented Reality (FAR)

Tel.: +49 (0) 89 289 17050
Email: plecher[at]in.tum.de

Fields of research

Neue Interaktionsgeräte

Projekt Partner:
Forschungsgruppe Augmented Reality (FAR)

Die Forschungsgruppe Augmented Reality (FAR, Prof. Klinker) untersucht neuartige Schnittstellen zwischen Mensch und Maschine (Augmented Reality, mobile Endgeräte) in komplexen physischen Umgebungen in einer Vielzahl unterschiedler Anwendungen.

Ernährungsprobleme älterer Menschen

Projekt Partner:
Institut für Biomedizin des Alterns (IBA)

Die Ernährung ältere Menschen ist einer der Forschungsschwerpunkte am Institut für Biomedizin des Alterns (IBA, Prof. Volkert). In den letzten drei Jahren hat das IBA Studien mit verschiedenen Gruppen älterer Personen durchgeführt, einschließlich pflegebedürftiger Senioren im Privathaushalt und in Altersheimen.

Technologiegebrauch älterer Erwachsener

Projekt Partner:
Intitut für Psychogerontology (IPG)

Das Intitut für Psychogerontology (Prof. Lang) untersucht lebenslange Perspektiven des Alterns hinsichtlich der Nutzung von Technologien im Alter.

Geräteintegration und Dienste-Ökosystem

Projekt Partner:
Information Systems (IS)

Einer der Schwerpunkte des Lehrstuhls für Wirtschaftsinformatik der Fakultät für Informatik der TUM (Prof. Krcmar) ist die Entwicklung von Community-Plattformen, der Device Integration und der evidenzbasierten Evaluierung von IT gestützten Interventionen.